minimalniee.pl

Blog tematyczny o ślubach i weselach

Kuchnia

Jak zrobić samemu słodki stół?

Jak zrobić samemu słodki stół?

Stworzenie słodkiego stołu to idealny pomysł na imprezę domową, wesele czy urodziny. Składa się on ze słodkich rzeczy, ciast czy minideserów, które współgrają z kolorem i motywem przewodnim organizowanej imprezy. Dania na słodki stół na pewno nie są łatwe w przygotowaniu. Jednak jeśli wcześniej odpowiednio się przygotujemy to nie sprawi nam to dużo problemów, a efekt będzie niepowtarzalny. W tym artykule przedstawione zostaną wskazówki do organizowania słodkiego stołu.

Zobacz także: Jakie warto wybrać weselne przystawki?

Słodki stół jak zrobić samemu?

Wiele osób na pewno zastanawia się, od czego zacząć tworzenie autorskiego słodkiego stołu. Na początek musimy przygotować listę słodkości, jakie mają znaleźć się na naszym stole. Warto sprawdzić przykładowe menu słodkich stołów. Bardzo duża oferta jest dostępna w internecie oraz w mediach społecznościowych. Kiedy uda nam się ustalić jakie desery chcemy przygotować musimy sporządzić listę rzeczy do kupienia. Przyjmuje się, że na słodkim stole powinno znaleźć się około dziesięciu deserów. Ważne, aby zająć się przygotowaniem takich słodkości, które umiemy wykonać i nie sprawią nam one zbyt dużej trudności. Przy wyborze menu powinniśmy pamiętać o zachowaniu różnorodności smaków. Każdy ma inne ulubione smaki, więc warto zadbać o desery owocowe, czekoladowe, karmelowe w różnej formie. Podanie kilku propozycji smakowych sprawi, że każdy bez problemu znajdzie coś dla siebie.

Jakie desery powinny znaleźć się na słodkim stole?

Oczywiście różnorodność podanych deserów zależy od tego, co wybierzemy, ale biorąc pod uwagę możliwe preferencje gości. Wiadomo, że inne słodycze przygotujemy na imprezę z dziećmi, inne na wesele, a jeszcze inne na imprezę ze znajomymi. Tak więc wybór deserów zależy od typu imprezy oraz gości. Po raz kolejny warto zwrócić uwagę na to, że wybierając ofertę deserową musimy być pewni, że jesteśmy w stanie bez problemu wybrane desery przygotować. Na stole ze słodkościami przepięknie prezentują się makaroniki. Ich kolejną zaletą jest uniwersalność – nadadzą się na każdy typ imprezy. Możemy wybrać jaki krem będą miały, ale są dosyć trudne w przygotowaniu. Jednak jeśli masz sporo czasu to wystarczy zrobić je parę razy, co pozwoli nabrać wprawy. Na słodkim stole mogą pojawić się takie słodkości jak: kokosanki, babeczki, tiramisu, deserki w słoiczkach, bezy, brownie czy galaretki.

Jak udekorować słodki stół?

Aby stworzyć własny słodki stół, potrzebne będzie kilka akcesoriów, które sprawią, że będzie się on niesamowicie i wyjątkowo prezentował. Trzeba pamiętać, aby nasze akcesoria były uniwersalne i jednolite. Pozwoli to na użycie ich w wielu okolicznościach, a nie tylko do udekorowania jednego, konkretnego słodkiego stołu. Niezawodna w swojej uniwersalności jest oczywiście biel, która świetnie wpasuje się do prawie każdej realizacji. Akcesoria niezbędne do udekorowania słodkiego stołu to: patery, tace, wazony, sztućce oraz obrusy. Zakupy do dekorowania stołu powinny być wcześniej zaplanowane i przemyślane. Kupuj tylko rzeczy, które są niezbędne i uniwersalne.

Udostępnij